29 Ocak 2015 Perşembe

ustalarla anlaşma kılavuzu


1- işe başlamadan anlaştığınız ücrete muhakkak ek masraf ekleneceğini aklınızdan çıkarmayın.
2- işe başlama saatinde, -vaktinde gelmiş olsa bile - ustanın unuttuğu bir malzeme için dükkana kadar gidip geleceğini unutmayınız.
3- elbette ki o unutulan malzeme en az 3 saat içinde bulunacak ve hatta bazen ustanın dönmediği de görülmüştür.
4- ustayı muhakkak kontrol ediniz, ters köşe iş yapmasını anında tespit etmeniz için bu gereklidir.
5- bu teftişleri başında dikiliyormuş izlenimi vermeden yapmak için, belirli aralıklarla bir arzusu olup olmadığını sorun.
6- evinizde merdiven, ve  olabildiğince hırdavat malzemesi bulundurun, eninde sonunda sizin koleksiyonunuza başvurmak isteyecektir.
7- ayakkabısını çıkarmasına izin vermeyin. galoş verin yoksa da boş verin. ayakların kokma ihtimali olabilir. ev ne de olsa batacak sonra silersiniz.
8- istediğiniz bir ayrıntı büyük bir ihtimalle usta tarafından beğenilmeyecek ve kendi bildiğini size empoze etmeye çalışacaktır. ikna edici olun ve en azından denemesi gerektiğini tatlı bir dille anlatmaya çalışın.
9- sıkılıp puflamaya ve işi kendi isteği doğrultusundan saptığı için sinirlendiğini hissettiğinizde, hemen burnuna çayı dayayın. bu onu sakinleştirecektir.
10- kesmediyse sigaranızdan verip mola almasını sağlayın, arada 2 - 3 adet soğuk da olsa espri yapın gülümsemeye zorlayın.
11- finalde ne kadar çabalasanız da yüzde üçyüzbin ihtimal işin bir tarafının yamuk veya dengesiz olacağını bilin ve sinirinizin hoplamaması için buna hazırlıklı olun. olmadı bir kaç sinir hapı iş bitene kadar sizi sakin tutacaktır, kullanmaktan çekinmeyin.
12- iş bitiminde kullandığı malzemeleri abartacak, ve anlaştığınız paranın 2 katını isteyecektir. gayet net olun ve anlaştığınız paranın dışında para vermeyeceğinizi belirtin. burda sesinizi yükseltebilirsiniz.
13- para konusunda inatçılığı devam ediyorsa en az zarar görecek ve tamiri kolay yerden bir bölümü kırın ve bunu yaparken okkalı bir küfür eklemeyi de unutmayın.
14- bu ustaya geri adım attıracak ve hiç bir ödeme yapmamanızı söyleyip vicdan sömürüsüne oynayacaktır.
15- asla kanmayın, anlaştığınız paranın üstüne kendi hak ediş masrafını verip konuyu bağlayın.
16- bu bölümde usta hafif bıkbıklanmaya devam edip, ağlamaklı cümlelerle kasabilir. kapıya kadar geçirip teşekkür edin. tekrar iş yapacağınızı, samimi bir ifadeyle sırtını sıvazlayarak gösterin.
17- bu sıvazlama aynı zamanda kapıya doğru yönlendirmedir.
18- geçmiş olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder